הביקוש למפתחי Full Stack הולך וגובר בשנים האחרונות, ועל פי תחזיות המומחים הצורך במפתחים יעלה באופן משמעותי בשנים הקרובות. מפתח Full Stack מסוגל להתמודד עם שני הצדדים של פרויקט בתחום הפיתוח, כלומר הוא מתמחה בפיתוח צד לקוח Front End ובפיתוח צד שרת Back End, ולמעשה הוא מסוגל כמפתח לטפל בשרתים, בבסיסי נתונים ובלקוחות הקצה.
באופן כללי, יש למפתחי Full Stack את כל הידע הנדרש לתכנות בשפות קוד שונות ומקצה לקצה, לכן הם יכולים לפתח פלטפורמות ואפליקציות מתקדמות והיכולת שלהם להתמודד עם כל תחומי הפיתוח הופכת אותם למבוקשים מאוד בתעשיית ההייטק, ותנאי השכר הם בהתאם.
מה זה בעצם Full Stack?
המושג Full stack מתאר את פיתוח כל שכבות התוכנה, מצד השרת ועד צד הלקוח. מפתח Full Stack מתמצא במגוון רחב של טכנולוגיות ושפות פיתוח בכל אחת מהשכבות, כלומר בצד השרת, בצד הלקוח ובמה שקשור לתקשורת בין שני הצדדים. חשוב לדעת כי יש אפשרות לפתח תוכנות שרת – לקוח בשלל דרכים מאחר ויש מספר רב של שפות תכנות, סוגים שונים של מסדי נתונים, מבחר פלטפורמות לקוח ו-Frameworks.
תפקידו של מפתח Full Stack ותחומי האחריות שלו
תפקידו של Full Stack Developer נחשב למאתגר מאוד, המפתח חייב לשלוט במספר רב של שפות תכנות ועליו להיות מנוסה בכתיבת קוד על מנת לפתח תוכנה, לעיתים מתחילתה ועד סופה, הן בצד השרת והן בצד הלקוח. מפתח Full Stack עובד בדרך כלל באופן עצמאי וכדי לפתח תוכנה עליו לשלוט בשפות קוד ותכנות כגון: JS, Python, SQL, Ruby.Net, HTML, CSS, NodeJs, CSS3Jquery ועוד. כמו כן, המפתח בעל ידע בפיתוח ממשקים ובאפיון חוויית משתמש UX/UI ועוד.
תחומי האחריות של מפתח Full Stack משתנים מחברה לחברה, אך באופן כללי עליו לעסוק בפיתוח מקצה לקצה, לעיתים הפיתוח מתחיל מאפס. המפתח אחראי על ניתוח והבנה של התהליכים השונים בארגון, עליו למצוא פתרונות לשיפור התוכנה והוא אחראי בין היתר גם על שליטה וניווט בין שני הצדדים של האתר, ולמעשה הוא מגשר בין הפיתוח ב-Front End לבין הפיתוח ב-Back End לכן הוא מסייע לצוות הפיתוח בארגון, והוא אחראי על כתיבת קוד ותכנון מערכות ותוכנות מקצה לקצה.
האם אני יכול לעבוד כמפתח Full Stack?
כאשר בוחנים מגמות עתידיות בתחום הפיתוח ובעולם ההייטק מגלים כי משתלם להשקיע בלימודי Full Stack, הן במסגרת האקדמיה או הקורסים המקצועיים והממוקדים והן במסגרת של למידה עצמית. כפי שציינו, אתה יכול להפוך למפתח Full Stack לאחר רכישת ידע ושליטה בשפות תכנות ובפלטפורמות שונות בצד שרת ובצד לקוח.
ההמלצה של המומחים היא לרכוש ידע וניסיון משמעותי בשפת תכנות פופולרית ומבוקשת, כזו או אחרת, ללמוד מושגים לעומק בתכנות מונחה עצמים, לפתח מיומנויות בפרקטיקות קידוד ובארכיטקטורת תוכנה, לשפר את יכולות כתיבת הקוד ולהתנסות בטכנולוגיות ובכלים נוספים. יש לפתח מיומנויות ולרכוש ידע מקיף בפיתוח צד שרת ובצד לקוח, וחשוב לעקוב אחר חידושים וטכנולוגיות בתחום כדי להעמיק את הידע ולהטמיע את הטכנולוגיות המתקדמות ביותר בקוד.
ראוי לציין כי בתחום ה-Full Stack יש הבדלים בין המפתחים, לדוגמה מפתחים המתמחים ב-IOS, מפתחים המתמחים בפיתוח ל-WEB, מתכנתי Net Full Stack, מתכנתי Java Full Stack ועוד.